skip to Main Content

De beuk

foto Jan Vink

De beuk (Fagus sylvatica) kan alleen aangevraagd worden voor locatie Het Wildrijk.

Boombeschrijving

Een beukenbos is als een kathedraal, de rechte grijze stammen die als stenen pilaren de machtige donkere kronen dragen. Er heerst stilte en het bos dwingt respect af. Beuken zijn eigenzinnig en lopen pas uit als ze dat willen. Boom voor boom en zelfs tak voor tak.

De bladeren richten zich allemaal tot de zon en laten zo geen plek voor andere planten. Zelfs dieren hebben niets te zoeken in zo’n bos, tot de herfst, wanneer de zaden; de beukennootjes, rijk aan oliën en zonnekracht, vallen.

Eigenschappen en symboliek van de boom

Ons woord beuk komt van het Middel-Nederlands boeke, boec, boke en van het Gotische boke ‘letter’ (de eerste ’boeken’ bij de Germanen waren in beukenschors gegrifte lettertekens). Bij de Germanen was de beuk als boom gewijd aan Freya, de godin van het huwelijk. En nog worden er steeds hartjes en initialen van geliefden in de beukenschors gesneden. Romeinen vereerden de beuk en zagen hem als geluksbrenger. De beuk symboliseert wijsheid, voorspelling, voorspoed, warmte, geborgenheid, troost, creativiteit en bloei.

Foto Jan Vink
Foto Jan Vink
Back To Top