Ga naar hoofdinhoud

Boombeschrijving

De berk (Betula pendula) is de meest stralende van alle bomen. In de winter glinsterende zilveren stammen en glanzende rode twijgen, in de lente haar frisse groen, in de zomer diepgroen en in de herfst het zonnige geel. Ze wordt wel de witte vrouw met de groene sluier genoemd.

Met haar wortels raakt ze alleen oppervlakkig de aarde en richt ze zich op de hemel. Ze heeft zo weinig binding met de aarde dat ze als laatste boomsoort verdwijnt in het koude noorden en hoog in de bergen maar ook als eerste verschijnt waar het maar even mogelijk is om de wortels houvast te geven.

Eigenschappen en symboliek van de boom

De berk is de boom van de eerste Keltische maanmaand en daarom ook de boom van het nieuwe begin. De berk wordt vaak in verband gebracht met de maan, daarnaast wordt zij verbonden met de fysieke wereld, het hiernamaals en de onderwereld. Ze symboliseert het pad waarlangs de Goddelijke energie tot de mensen komt en deze laatste hun aspiraties omhoog kunnen zenden.

Als symbool van het nieuwe begin, staat zij voor het licht van de lente, groei in alle opzichten: mentaal, fysiek en persoonlijk. Het is ook een vriendelijke boom, symbool van fijnheid en bekoorlijkheid.

Back To Top