Ga naar hoofdinhoud

Boombeschrijving

De els (Alnus glutinosa) is een mooie, ranke verschijning met korte lichte takken die regelmatig zijn gerangschikt. De els wordt gezien als de koning van het water. Zowel in de zomer als winter is de els goed herkenbaar door de altijd aanwezige elzenpropjes.

Uiterlijk zijn elzen nederige bomen die men gemakkelijk over het hoofd ziet en die simpel worden aanvaard als onderdeel van het landschap.

Aan het eind van de winter, als het laag invallende winterlicht langs de zwarte els strijkt, gloeit het zachtroze silhouet aan de waterkant.

Droog elzenhout is zacht en taai, geel, duurzaam en gemakkelijk te verwerken. Afgehakt of afgezaagd elzenhout dat wordt blootgesteld aan de lucht kleurt oranjerood van kleur.

Eigenschappen en symboliek van de boom

In de mythologie werd deze oranjerode kleur vaak in verband gebracht met moed, zelfvertrouwen, innerlijke overtuiging, vitaliteit in de moeilijkste omstandigheden.

Mogen elzen dan uiterlijk nederige bomen zijn, innerlijk staat de els symbool voor mentale kracht, overtuiging, grote innerlijke kracht in moeilijke situaties, vasthoudendheid en vastbeslotenheid.

Back To Top