Ga naar hoofdinhoud

Boombeschrijving

De haagbeuk (Carpinus betulus) wordt ook wel steen- of ijzerbeuk genoemd. De haagbeuk is familie van de Berk. In eerste instantie lijkt ze op de beuk. Haar blad echter is wat geribbeld en dat van de beuk is glad en glimmend. De stam van de Haagbeuk heeft net als de Beuk aanvankelijk een gladde schors, maar in de loop van de tijd als de boom ouder en dikker wordt, zie je vaak dat de stam grote verticale verlopende bundels krijgt. Het lijken wel de spieren van een body-builder. De mannelijke en de vrouwelijke bloemen komen op één en dezelfde boom voor.
In het najaar is het een feest te zien hoe de wind de vruchten, een gevleugeld nootje,  in een spiraalvormige beweging van de boom wegblaast. In de herfst wordt het blad helder geel.

Eigenschappen en symboliek van de boom

De haagbeuk staat symbool voor bescherming. In de Keltische cultuur staat de haagbeuk voor de goede smaak en de uiterlijke schoonheid. Hij staat symbool voor bescheidenheid, discipline en onbaatzuchtigheid.

Betekenissen die aan de Haagbeuk zijn toegekend zijn loyaliteit, rechtvaardigheid, grenzen stellen, en bewegelijkheid.

Volgens esoterici kan hij de gedachten van een persoon beïnvloeden, de Haagbeuk moedigt de juiste acties en daden aan. Leunen tegen de stam van een boom kan je activeren en laat je langdurig krachtig en energiek voelen.

 

Back To Top