Ga naar hoofdinhoud

Iep

de iep

De iep (Ulmus dodoens) is een snelgroeiende boom met een kegelvormige kroon. De boom bloeit in maart met rode bloemen waar insecten dol op zijn. In april groeien daar trosjes frisgroene zaden uit. Later verdrogen de zaden en worden ze lichtbruin, waarna de wind ze verspreidt. Overal vind je dan de zogenaamde iepencentjes.

Het blad van de iep is donkergroen aan de bovenkant en lichtgroen aan de onderkant, wat een glinsterend effect geeft in de wind. In de herfst verkleuren de glanzende, groene bladeren naar boterachtig geel en oker voordat ze vallen met het koude winterweer.

De iep wordt ook wel olm genoemd en staat erom bekend dat ze wortelcontact maakt met andere iepen. Zo delen de bomen water en voedingsstoffen. Deze iepensoort is resistent tegen de iepenziekte.

Symboliek

Een iep staat symbool voor wijsheid, gerechtigheid en harmonie. Deze boom is beschermend en helend. Hij wordt geassocieerd met elfen en wedergeboorte.In de Germaanse mythologie werd de eerste vrouw (Embla) geschapen uit iepenhout. Onder een iepenboom vertoeven zou helpen om schijnbaar onoplosbare problemen op te lossen.

Back To Top