Ga naar hoofdinhoud

Boombeschrijving

de iep

De iep (Ulmus Dodoens) is een snelgroeiende boom met een kegelvormige kroon. De boom bloeit in maart met rode bloemen waar de vroege bestuivers dol op zijn. In april groeien daar trosjes zaden uit. Omdat deze beginnen te groeien voordat de iep in blad komt, worden iepen eerst frisgroen van het zaad. Het blad is donkergroen aan de bovenkant en een lichtgroene onderkant om een glinsterend effect te geven in de wind. Later worden de zaden lichtbruin, verdrogen en worden door de wind verspreid. Overal vind je dan de zogenaamde iepencentjes.
In de herfst verkleuren de glanzende groene bladeren naar boterachtig geel en oker voordat ze vallen met het koude winterweer.
De iep wordt ook wel olm genoemd, en past goed bij Nederland. De boom staat er om bekend dat ze wortelcontact maakt met andere iepen. Zo delen de bomen water en voedingsstoffen.
Deze iepensoort is resistent tegen de iepenziekte.

Eigenschappen en symboliek

In de Germaanse mythologie werd de eerste vrouw (Embla) geschapen uit iepenhout. Onder een iepenboom vertoeven zou helpen om schijnbaar onoplosbare problemen op te lossen.

Een iep staat symbool voor wijsheid, gerechtigheid en harmonie, hij is beschermend en helend.
Hij wordt geassocieerd met elfen en wedergeboorte.

Back To Top