Ga naar hoofdinhoud

Boombeschrijving

De kroon van een vrijstaande linde (Tilia platyphyllos) is zeer fraai en de afstaande takken die eerst naar onderen zijn gebogen en dan weer naar boven groeien, doen denken aan een kandelaar. De bladeren van de linde zijn bijzonder hartvormig. De linde is dicht bebladerd en sterk vertakt, waardoor ze veel schaduw geeft. De bloemen zitten in trosjes bij elkaar en bevatten veel honing. Een lindeboom in volle bloei (eind juni, begin juli) ruikt dan ook heerlijk. Het hout is zacht, elastisch en laat zich makkelijk bewerken.

Eigenschappen en symboliek van de boom

De linde was vroeger een heilige boom, die in het midden van de dorpskern werd aangeplant en die ook nu nog vaak een ontmoetingsplaats is om in deze jachtige tijd tot rust te komen.

De linde is een zachte, lieve boom. Met haar verleidelijk geurende bloemen is zij de liefdesboom voor minnenden; de boom van liefde en trouw. De linde symboliseert vrouwelijke gratie, schoonheid en geluk. De linde gold vroeger als heilige ‘vrouwelijke’ boom, als tegenhanger van de ‘mannelijke’ eik. Zij beschermde tegen tovenarij en bliksem. De geest van de linde gold als beschermer voor huizen, bronnen en kerken. Ook later werd de lindeboom als ‘goede boom’ beschouwd. Onder de linde werd recht gesproken, er werden huwelijken gesloten en de jeugd verzamelde zich onder de boom voor zang en dans.

Foto Jan Vink
Back To Top