Ga naar hoofdinhoud

Boombeschrijving

De wilg (Salix alba) is onlosmakelijk verbonden met het water. Terwijl de els koning van het water genoemd wordt, kan men de wilg als zijn koningin zien. Een van de belangrijkste eigenschappen van de wilg is vruchtbaarheid.

Steek je een takje in de grond, dan groeit daar meteen een boompje uit. Wilgen zijn goed bestand tegen wind en tijdelijke overstromingen dankzij hun veerkracht en taaiheid. De wilg kondigt het vroege voorjaar aan met zijn prille groen aan de takken. Wilgen zijn snelle groeiers. Ze hebben een voorkeur voor vochtige grond, omdat de zaden daarop snel kunnen ontkiemen. Wilgen hebben een grote behoefte aan licht. De kroon van de boom is onregelmatig net als de stam en de takken. Het geheel doet wat rommelig aan.

Eigenschappen en symboliek van de boom

De wilg speelt een belangrijke rol in de mythologie, magie en folklore van vele culturen. Hij werd altijd in verband gebracht met dromen, kunstzinnige inspiratie en tovenarij. De wilg is de boom van de onweerstaanbare kracht van wedergeboorte.

Er kan niet echt een nieuw begin zijn voordat de gebeurtenissen en verliezen van het van eerder innerlijk verwerkt zijn. Daarom is de wilg een archetype van verdriet, stilte, verwerking en herwaardering.

Daarnaast symboliseert de wilg vriendelijkheid, rust en bereidwilligheid.

Back To Top