Ga naar hoofdinhoud

Wilg

De wilg (Salix alba) is onlosmakelijk verbonden met het water. Waar de els de koning van het water genoemd wordt, is de wilg de koningin. Een van de belangrijkste eigenschappen van de wilg is vruchtbaarheid. Steek je een takje in de grond dan groeit daar meteen een boompje uit.
Wilgen zijn goed bestand tegen wind en overstromingen dankzij hun veerkracht en taaiheid. Het zijn snelle groeiers met een grote behoefte aan licht. Ze hebben een voorkeur voor vochtige grond, omdat de zaden daarop snel kunnen ontkiemen. De kroon van de boom is onregelmatig, net als de stam en de takken. Het geheel doet wat rommelig aan. De wilg kondigt het vroege voorjaar aan met zijn prille groen aan de takken.

Symboliek

De wilg speelt een belangrijke rol in de mythologie, magie en folklore van vele culturen. De boom wordt in verband gebracht met dromen, kunstzinnige inspiratie en tovenarij. De wilg is ook de boom van de onweerstaanbare kracht van wedergeboorte. Er kan geen nieuw begin zijn voordat gebeurtenissen en eerdere verliezen zijn verwerkt. Daarom is de wilg een archetype van verdriet, stilte, verwerking en herwaardering. Daarnaast symboliseert de wilg vriendelijkheid, rust en bereidwilligheid.

Back To Top