Het Bos der Omarming is opgenomen in “Natuurpark Geestmerloo”, dat is een uitbreidingsgebied van het Geestmerambacht. Het bos omvat 1,5 ha en zal gefaseerd worden aangeplant.
Er zal een verloop te zien zijn van bloemweide naar bos. De komende jaren zullen de plantvakken één voor één van karakter veranderen door het planten van herdenkingsbomen. De eerste jaren zal er nog genoeg ruimte zijn voor de bloemen omdat gekozen is voor een ruime plantafstand voor de herdenkingsbomen.
In Natuurpark Geestmerloo kan voor de iep, de berk, de els, de linde, de haagbeuk, de wilg en de zoete kers gekozen worden.
Het beplantingsplan
De zeven boomsoorten staan in een organisch, parkachtig landschap. Het bos bestaat uit 4 plantvakken. We gaan het bos per plantvak ontwikkelen. De eerste herdenkingsbomen zijn geplant in plantvak A (linksonder). Dit perceel is nu vol en gaan we verder planten in plantvak B (linksboven), en vervolgens in plantvak C (rechtsboven) en D (rechtsonder). Dat betekent dat er van alle boomsoorten een maximum aantal geplant kan worden. Als een boomvak vol is geplant kan er gekozen worden voor een boomsoort waar nog wel ruimte voor is.
Henk Morriën is de ontwerper van het plantplan:
De plantvakken bestaan uit diagonale plantvakken van een boomsoort die in de toekomst doorlopen op de naast en tegenovergelegen plantvakken.
De zeven soorten zijn zo gerangschikt dat de verschillende kleuren blad zo veel mogelijk met elkaar contrasteren. Ook in de winter zal het kleurverschil van de stammen en takken opvallen.
Zo zal er rond de paddenpoel een concentratie ontstaan van berken en zoete kersen. Als in de toekomst alle plantvakken zijn beplant zal daar in het voorjaar een witte bloemenzee van de zoete kers te zien zijn samen met het contrasterende fijne lichtgroene jonge blad van de berken.
Labyrint
In Het Bos der Omarming is een bijzonder ontmoetingsplein gecreëerd. Dit plein is als het labyrint van Chartres gestraat, en vormt een prachtig element in het nieuwe bos.
Wanneer je een labyrint loopt, geef je het kracht en betekenis. Het labyrint staat voor de weg naar binnen en de weg naar buiten, zonder te verdwalen. Het centrum kun je vertalen als je bron of de liefde.
Wereldboom als monument voor wereldkinderen
De grote linde in het Bos der Omarming staat symbool voor de overleden kinderen over de hele wereld. Het idee voor deze boom is ontstaan door het besef dat er in de wereld veel ongelijkheid bestaat door armoede, honger, oorlog en natuurrampen.
De wereldboom is geplant om solidair te zijn met alle ouders, waar dan ook ter wereld die een kind verloren zijn. Door middel van deze boom kunnen we de overleden kinderen uit de anonimiteit halen en hen eren.
Deze boom staat dan ook symbool voor de vrede die altijd onder de kinderen leeft.
De keien
Er liggen keien bij de toegangswegen naar het herdenkingsbos. Deze keien kenmerken Het Bos der Omarming en staan symbool voor de verbinding tussen vergankelijkheid en het eeuwigdurende.
