Ga naar hoofdinhoud

Herdenken in de natuur

Het Bos der Omarming biedt mogelijkheden voor herdenken in de natuur. Het herdenken wordt geïntegreerd in een openbaar natuurgebied. Na het overlijden van je kind ziet de toekomst er plotseling heel anders uit dan je voor ogen had. Voortdurend vinden er confrontaties plaats met het leven waarin je kind niet meer meegroeit. Zo zijn er vele geluksmomenten van jou en je kind ontnomen.

In het bos kun je aandacht en vorm geven aan het kwetsbare gevoel iemand te missen. Je kunt het bos bezoeken en zien groeien in alle seizoenen. Je kunt bijv. gaan picknicken op de geboorte- of sterfdag van je kind, je kunt er met de broers en zusjes spelen en ravotten, je kunt er zijn wanneer je wilt. In tegenstelling tot een begraafplaats met het gesloten karakter en de nadruk op zwaarte en verdriet.

In het bos ligt de nadruk op leven.

Bomen

Foto: Jolanda Jacobs

Het Bos der Omarming groeit per jaar door de aanplant van nieuwe bomen. De afzonderlijke bomen worden niet als herkenbare plek gemerkt met naamplaatjes, knuffels, beeldjes o.i.d. Het gehele bos op zich vormt het monument voor de overleden kinderen.

Je kunt een keuze maken uit 7 verschillende bomen. Deze worden beschreven met al hun eigenschappen en symboliek in de beschrijvingen. Je kiest die boom omdat hij bij je kin/algemeen/d past; rank, sterk, speels, vriendelijk, moedig, reikwijdte, vroeg of laat bloeiend, graag bij water, e.d. De eigenschappen geven verdieping en verbinding aan de boom en ere aan het kind. Dit maakt dat er werkelijk contact is tussen mens en bomen. Zo ontstaat er een bos vol verhalen.

Voor wie?

Een ieder kan een boom planten voor een overleden kind. Dit kunnen ouders zijn, opa’s en oma’s of een schoolklas of team. Het begrip ‘kind’ is in de breedste zin van het woord, van een ongeboren kind tot een kind dat de volwassen leeftijd heeft bereikt. Tijd speelt hierbij geen rol, men kan bijv. na 50 jaar nog een boom planten voor een toen overleden kind.

Het bos verbindt de bezoekers met elkaar. Het is bewust een openbaar recreatiegebied waar iedereen terecht kan voor een wandeling. Het doel is dat het een voedende uitstraling heeft waar men inspiratie en krachten op kan doen voor het leven.

Back To Top