Ga naar hoofdinhoud

Door een unieke samenwerking tussen stichting Landschap Noord-Holland en Stichting Het Bos der Omarming werd het mogelijk gemaakt om herdenkingsbomen te planten in het Wildrijk.

Binnen het bestaande bos is ruimte gecreëerd voor herdenkingsbomen. Landschap Noord-Holland heeft hiervoor een zone in Het Wildrijk beschikbaar en gebruiksklaar gemaakt. Er zijn daar veel bomen gesneuveld door de iepziekte. De eerste herdenkingsbomen zijn op 24 november 2018 geplant. Beschut door de andere bomen groeien er nu ruim honderd herdenkingsbomen. Daarmee is dit bos vol geplant en kunnen er voor deze locatie geen bomen meer aangevraagd worden. In overeenstemming met Landschap Noord-Holland is besloten geen nieuw perceel te gaan ontwikkelen.

foto Jolanda Jacobs

foto Jan Vink

Voor een indruk van de boomplantdag in natuurgebied Wildrijk kunt u kijken naar dit filmpje.

Wandeling

Het Wildrijk is één van de 96 natuurgebieden in eigendom van Stichting Landschap Noord-Holland.

Ooit waren er in het westen van de Zijperpolder meerdere bosrijke landgoederen van welgestelde Amsterdamse kooplieden. Ook het Wildrijk is aangelegd als buitenplaats.

Later, tijdens het graven van het Noordhollandsch Kanaal, werd veel bos gekapt door kamperende arbeiders. Enkele stukjes bos bleven gespaard. Zo ook het Wildrijk.

Het bos is heel bijzonder. Goed voor een wandeling van bijna een uur, juist in het voorjaar. Dan is de bodem zover je kunt kijken bedekt met een blauw tapijt van wilde hyacinten. Hier en daar zijn schakeringen van roze en wit, afgewisseld met het frisse groen van jonge varens. In de zomer vindt u er verkoeling en in het najaar zijn er veel paddenstoelen te vinden.

Voor een overzicht van de wandeling en praktische info kunt u hier klikken.

Back To Top